Ciecierzyca po bolońsku

0 (0 ocen)

To danie z francją ma niewiele wspólnego. Smakuje wybornie a to wystarczający argument aby je przygotować.

Składniki:

  • Składniki;
    pół kg ciecierzycy
    2 laski  kiełbasy zwyczajnej
    2 cebule
    2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru
    kilka łyżek oleju

Ciecierzyca po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej przed planowanym gotowaniem, najlepiej zrobić to wieczorem wcześniejszego dnia.
    Następnie gotujemy ją do miękkości około 1 godz. Cebulę kroimy w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim kiełbasę, kiedy będzie lekko podpieczona dodajemy cebulę. Smażymy na złoto. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz dolewamy około pół szkl. wody. Regulując gęstość wedle swoich upodobań. Cieciorkę doprawiamy do smaku a na końcu dodajemy podsmażoną kiełbasę wraz z cebula. Mieszamy i gotujemy kilka minut.

Komentarze

Podobne przepisy