Ciasteczka makowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Można je powiesić na choince, przełożyć ulubioną marmoladą lub zjeść w postaci herbatnika.

  • 15 min

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    60 g maku suchego, niemielonego
    140 g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    2 łyżki mleka

Ciasteczka makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowe 1. Masło dokładnie posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Dodać żółtko, mleko i suchy mak. Zagnieść ciasto. Rozwałkować placek na grubość 2-3 mm i foremkami wycinać ciasteczka.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 8 min.

Porady

Wersja na choinkę- przed pieczeniem w każdym ciasteczku, zrobić słomką dziurkę, przez które po upieczeniu będą przechodziły tasiemki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy