Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Puszyste ucierane ciasto ze śliwkami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki z maką
    1 i 1/3 szklanki cukru (293 g)
    4 jajka
    20 dag masła
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik włączyć na 190° C. Śliwki wypestkować. Masło rozpuścić i ostudzić. Foremkę o średnicy 26 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszystą, gęstą masę razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do ubitej masy dodawać powoli na zmianę mąkę i masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Masę przełożyć do formy na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka).
    Ostudzić, oprószyć pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy