CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ BDYNIOWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Budyń z jabłkami... mmm :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 8-10
    WYMIARY BLACHY: 32*24

    Składniki:
    4 szklanki mąki,
    szklanka cukru,
    3 jajka,
    paczka margaryny,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 duże jabłka,
    odrobina bułki tartej,
    32 g cukru waniliowego,
    1 l mleka,
    2 budynie waniliowe,
    cukier do budyniu.

Ciasto z jabłkami i masą bdyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatam ciasto z mąki, cukru, jajek, margaryny i proszku do pieczenia. Dzielę na dwie nierówne części.
    Blachę wykładam papierem do pieczenia, na nią wykładam rozwałkowaną większą część ciasta. Resztę wkładam do zamrażalnika.
    W międzyczasie jabłka kroję w plasterki, a budyń przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
    Ciasto posypuję bułką tartą, wykładam jabłka, posypuję cukrem waniliowym, następnie zalewam gorącym budyniem.
    Wyjmuję ciasto z zamrażalnika, dzielę na malutkie kawałki i posypuję nimi wierzch.
    Piekę około 55 minut w 180 stopniach.

Porady

(!) Ciasto musi ostygnąć, inaczej budyń podczas krojenia będzie się rozlewał. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. (!)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy