Ciasto z jabłkami i masą bdyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatam ciasto z mąki, cukru, jajek, margaryny i proszku do pieczenia. Dzielę na dwie nierówne części.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, na nią wykładam rozwałkowaną większą część ciasta. Resztę wkładam do zamrażalnika.
W międzyczasie jabłka kroję w plasterki, a budyń przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
Ciasto posypuję bułką tartą, wykładam jabłka, posypuję cukrem waniliowym, następnie zalewam gorącym budyniem.
Wyjmuję ciasto z zamrażalnika, dzielę na malutkie kawałki i posypuję nimi wierzch.
Piekę około 55 minut w 180 stopniach.
Porady
(!) Ciasto musi ostygnąć, inaczej budyń podczas krojenia będzie się rozlewał. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. (!)
Komentarze