Ciasto z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla osób, które uwielbiają budyń to ciasto jest niezastąpione.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    6 łyżek cukru
    7 łyżek mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyń:
    Krem do karpatki 250gr najlepiej Delecta
    500ml mleka
    200 g masła

    Śmietana:
    350ml śmietany kremówki 30 lub 36%
    śmietan-fix 2 szt
    cukier puder ok 4 łyżeczek

Ciasto z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i miksujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Potem miksując na wolnych obrotach dodajemy żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem, dajemy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 25 minut.

    Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Śmietanę kremówkę ubijamy, po chwili dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Ubijamy aż śmietana będzie sztywna.

    Kiedy biszkopt ostygnie wykładamy budyń, a następnie bitą śmietanę i wyrównujemy. Górę posypujemy startą czekoladą, wiórkami kokosowymi, migdałami itp. co lubimy najbardziej. Smacznego

Porady

Ciasto przechowujemy w lodówce. Można jeść od razu:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy