Ciasto sernikowe z musem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodycz ciasta wspaniale przełamuje kwasowość wiśni. Po przekrojeniu ładnie się prezentuje.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    500g sera
    50g masła
    3 jajka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru
    Cukier waniliowy

    Mus wiśniowy:
    2 szklanki wiśni – mogą być mrożone
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto sernikowe z musem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puch. Następnie wlewać stopniowo olej, a na koniec cały czas ucierając wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, wylać masę serową, na nią delikatnie wyłożyć mus wiśniowy, zalać pozostałym ciastem Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta.
  • 2. Masa serowa: Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać masło, ser, na końcu budyń i mąkę. Dokładnie wszystko połączyć mikserem.
  • 3. Mus wiśniowy: Wiśnie rozmrozić. Zmiksować w blenderze z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej na gładki mus.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy