Jest to przepis na ciasto które może być podstawą do słodkich tart, bardzo kruche, delikatne ciasto.
2 godz.
Składniki:
26 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
10 dag drobnego cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
kilka kropel extraktu z wanilii
1 łyżeczka startej sorki z cytryny
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasto na słodką tartę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić na mniejsze części, dodać do garnka lub miski , dodać cukier i miksować do momentu utarcia cukru, dodać żółtka i po łyżce mąki, dodać pozostałe składniki i miksować powoli aż powstanie piasek i ciasto zacznie formować się w kulę.
2.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną maką.
3.Z ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica formy na tartę.
4.Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart.
5.Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem.
6.Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż się zarumieni.
Komentarze