8 jajek
po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
2 szklanki cukru
szczupta soli
4 łyżki kakao
na krem ciemny:
kostka masła
mały słoiczek nutelli
10 czekoladowych cukierków z nadzieniem miętowym
krem zielony:
2 budynie śmietankowe ugotowane według przepisu na opakowaniu
1 kostka masła
pół szklanki cukru pudru
zielony barwnik
dodatkowo ciasteczka w kształcie grzybów
Ciasto marzenie grzybiarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka, miksujemy i nadal miksując po łyżce mąki i kakao. Przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach około 35 minut.
Krem ciemny: masło miksujemy na gładko z nutellą, na końcu dodajemy pokrojone w kostkę cukierki.
Krem zielony: masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, barwnik. Biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszy blat smarujemy kremem ciemnym , przykrywamy drugą połówką biszkoptu, na wierzchu krem zielony, zdobimy ciastkami w kształcie grzybów.
Porady
ciasto trzeba dobrze schłodzić, do kremu można dodać odrobinę alkoholu
Komentarze