Kolejne ciasto z cyklu urodzinowych. Tym razem dla naszego małego smakosza czekolady. To coś co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kakaowy biszkopt, masa krówka, czekolada i herbatniki. Mniam! Wypróbujcie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na ciasto:
· ¾ szklanki mąki pszennej
· ¾ szklanki cukru
· 6 jaj – oddzielnie białka i żółtka
· 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka kakao
· Szczypta soli
Na krem czekoladowy:
· 400 g kremu czekoladowego typu nutella
· 300 g serka homogenizowanego waniliowego
· 100 g masła w temperaturze pokojowej
Na śmietanę kakaową:
· 500 g śmietany 30%
· 1 łyżka kakao
· 2 łyżeczki żelatyny
· 3 łyżki wrzącej wody
· 3 łyżki czubate cukru pudru
Na krem kajmakowy:
· 250 g masła w temperaturze pokojowej
· Puszka masy kajmakowej (400g)
Ponadto:
· Herbatniki (tyle ile potrzeba na podwójne przykrycie dna blaszki)
· Dowolna czekolada bądź wafelki
Ciasto czekoladowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie wsypujemy porcjami połowę cukru. W osobnej misce ubijamy na białą puszystą masę żółtka z resztą cukru. Kolejno dodajemy do białek i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie mieszamy łopatką i wylewamy do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli nie to dopiekamy, jeśli tak to wyjmujemy. Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół.
2.Krem czekoladowy: masło, krem czekoladowy i serek waniliowy przekładamy do miski i ubijamy, aż wszystko dokładnie się połączy.
3.Krem kajmakowy: masło ubijamy ok 2 minuty, aż będzie białe. Następnie dodajemy kajmak i ponownie ubijamy 2 minuty.
4.Śmietana kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, jednak tak, aby była nadal płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kakao i żelatynę. Chwilę wszystko miksujemy.
5.Podanie: biszkopt przekładamy na dno blaszki i wykładamy ½ masy kajmakowej. Na to herbatniki tak, aby przykryły krem. Na to wykładamy krem czekoladowy, ponownie herbatniki, masę kajmakową, biszkopt i na sam wierzch śmietanę. Górę możemy ozdobić czekoladą, bądź wafelkami.
Komentarze