Ciasto Czekoladowe marzenie

4.51 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejne ciasto z cyklu urodzinowych. Tym razem dla naszego małego smakosza czekolady. To coś co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kakaowy biszkopt, masa krówka, czekolada i herbatniki. Mniam! Wypróbujcie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    · ¾ szklanki mąki pszennej
    · ¾ szklanki cukru
    · 6 jaj – oddzielnie białka i żółtka
    · 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    · 1 łyżka kakao
    · Szczypta soli
    Na krem czekoladowy:
    · 400 g kremu czekoladowego typu nutella
    · 300 g serka homogenizowanego waniliowego
    · 100 g masła w temperaturze pokojowej
    Na śmietanę kakaową:
    · 500 g śmietany 30%
    · 1 łyżka kakao
    · 2 łyżeczki żelatyny
    · 3 łyżki wrzącej wody
    · 3 łyżki czubate cukru pudru
    Na krem kajmakowy:
    · 250 g masła w temperaturze pokojowej
    · Puszka masy kajmakowej (400g)
    Ponadto:
    · Herbatniki (tyle ile potrzeba na podwójne przykrycie dna blaszki)
    · Dowolna czekolada bądź wafelki
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie wsypujemy porcjami połowę cukru. W osobnej misce ubijamy na białą puszystą masę żółtka z resztą cukru. Kolejno dodajemy do białek i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie mieszamy łopatką i wylewamy do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli nie to dopiekamy, jeśli tak to wyjmujemy. Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół.
  • 2. Krem czekoladowy: masło, krem czekoladowy i serek waniliowy przekładamy do miski i ubijamy, aż wszystko dokładnie się połączy.
  • 3. Krem kajmakowy: masło ubijamy ok 2 minuty, aż będzie białe. Następnie dodajemy kajmak i ponownie ubijamy 2 minuty.
  • 4. Śmietana kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, jednak tak, aby była nadal płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kakao i żelatynę. Chwilę wszystko miksujemy.
  • 5. Podanie: biszkopt przekładamy na dno blaszki i wykładamy ½ masy kajmakowej. Na to herbatniki tak, aby przykryły krem. Na to wykładamy krem czekoladowy, ponownie herbatniki, masę kajmakową, biszkopt i na sam wierzch śmietanę. Górę możemy ozdobić czekoladą, bądź wafelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować