Ciasto Czekoladowe marzenie

4.49 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejne ciasto z cyklu urodzinowych. Tym razem dla naszego małego smakosza czekolady. To coś co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kakaowy biszkopt, masa krówka, czekolada i herbatniki. Mniam! Wypróbujcie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    · ¾ szklanki mąki pszennej
    · ¾ szklanki cukru
    · 6 jaj – oddzielnie białka i żółtka
    · 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    · 1 łyżka kakao
    · Szczypta soli
    Na krem czekoladowy:
    · 400 g kremu czekoladowego typu nutella
    · 300 g serka homogenizowanego waniliowego
    · 100 g masła w temperaturze pokojowej
    Na śmietanę kakaową:
    · 500 g śmietany 30%
    · 1 łyżka kakao
    · 2 łyżeczki żelatyny
    · 3 łyżki wrzącej wody
    · 3 łyżki czubate cukru pudru
    Na krem kajmakowy:
    · 250 g masła w temperaturze pokojowej
    · Puszka masy kajmakowej (400g)
    Ponadto:
    · Herbatniki (tyle ile potrzeba na podwójne przykrycie dna blaszki)
    · Dowolna czekolada bądź wafelki
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie wsypujemy porcjami połowę cukru. W osobnej misce ubijamy na białą puszystą masę żółtka z resztą cukru. Kolejno dodajemy do białek i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie mieszamy łopatką i wylewamy do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli nie to dopiekamy, jeśli tak to wyjmujemy. Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół.
  • 2. Krem czekoladowy: masło, krem czekoladowy i serek waniliowy przekładamy do miski i ubijamy, aż wszystko dokładnie się połączy.
  • 3. Krem kajmakowy: masło ubijamy ok 2 minuty, aż będzie białe. Następnie dodajemy kajmak i ponownie ubijamy 2 minuty.
  • 4. Śmietana kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, jednak tak, aby była nadal płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kakao i żelatynę. Chwilę wszystko miksujemy.
  • 5. Podanie: biszkopt przekładamy na dno blaszki i wykładamy ½ masy kajmakowej. Na to herbatniki tak, aby przykryły krem. Na to wykładamy krem czekoladowy, ponownie herbatniki, masę kajmakową, biszkopt i na sam wierzch śmietanę. Górę możemy ozdobić czekoladą, bądź wafelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować