ciasto marmurkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto to jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Jest idealne na niedzielny poczęstunek dla gości

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
    2,5 szklanki cukru
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 jaj
    2 szklanki wody
    2 szklanki oleju
    5 łyżek kakao
    2 opakowania kisielu brzoskwiniowego
    8 łyżek mąki ziemniaczanej

Ciasto marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem przez około 15 minut. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i 2,5 szklanki mąki pszennej i dalej miksujemy. Potem dodajemy pozostałą mąkę pszenną oraz olej i wodę. Całość miksujemy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Następnie przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. do pierwszej dodajemy kakao i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do drugiej dodajemy kisiel i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do trzeciej dodajemy 6 łyżek mąki ziemniaczanej.
  • 2. Na wysmarowaną blachę ( wymiary 25 na 36 cm, może być też większa)
    wylewamy kolejno: połowę ciemnego ciasta, ciasto jasne z mąką, drugą połowę ciemnego ciasta i na wierzch ciasto z kisielem. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Porady

Do ciasta dobrze jest dodać wodę gazowaną.

Komentarze

Podobne przepisy