Ciasto marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem przez około 15 minut. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i 2,5 szklanki mąki pszennej i dalej miksujemy. Potem dodajemy pozostałą mąkę pszenną oraz olej i wodę. Całość miksujemy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Następnie przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. do pierwszej dodajemy kakao i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do drugiej dodajemy kisiel i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do trzeciej dodajemy 6 łyżek mąki ziemniaczanej.
2.Na wysmarowaną blachę ( wymiary 25 na 36 cm, może być też większa)
wylewamy kolejno: połowę ciemnego ciasta, ciasto jasne z mąką, drugą połowę ciemnego ciasta i na wierzch ciasto z kisielem. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Komentarze