Ciasto malinowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest sezon malinowy no to postanowiłam upiec proste i szybkie ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    25 dag margaryny
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    25 dag malin (2 pełne szklanki)
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka mąki pszennej
    Do dekoracji:
    cukier puder

Ciasto malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Do margaryny dodawać partiami ubitą masę jajeczną i miksować. Na koniec dodać wymieszaną mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem wymieszać.
  • 2. Maliny przebrać, opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski. Dodać mąkę pszenną i cukier puder. Lekko poruszać miską, aby maliny ładnie się obsypały sypkimi produktami.
  • 3. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i rozłożyć na nim maliny. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy