Ciasto Lion

0 (0 ocen)

Ciasto dla wielbicieli bardzo słodkich wypieków

Składniki:

  • Biszkopt ( składniki na tortownicę o średnicy 24 cm )
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g startej białej czekolady

    Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni około 30-35 minut, czyli do "suchego patyczka "
    Biszkopt wystudzić.

    Masa: 0,5 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Jedną połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie rozpuścić mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż do zgęstnienia, na koniec dodać kostkę masła i mieszać aż się rozpuści i wszystko dobrze się połączy.

    Ponadto: puszka orzeszków ziemnych solonych
    1/2 puszki masy kajmakowej

    Orzeszki rozdrobnić na mniejsze kawałki. 4 łyżki orzeszków zostawić do posypania. Pozostała resztę wymieszać z połową puszki masy kajmakowej.


Ciasto lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę ciasta posmarować orzeszkami z masą kajmakową, na to wylać połowę budyniu, przykryć drugim blatem ciasta, ponownie rozsmarować drugą połowę budyniu i na koniec posypać orzeszkami.

    Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić około 3-4 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy