Dla sympatyków bardzo słodkich ciast a że mój mąż zalicza się do nich to właśnie to ciasto będzie u nas w domu gościć częściej:) Ciasto robi się błyskawicznie,nie wymaga pieczenia.
4 min
Składniki:
-750 g mascarpone
-2 opakowania herbatników pełnoziarnistych maślanych
-3 szt batonów Lion
-puszka masy kajmakowej ( 400 g)
-650 g śmietany kremówki 36%
-4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki cukru pudru
-50 g czekolady deserowej
1.Blaszkę o wym. 26x31 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową przykryć kolejną warstwą herbatników. 150 g śmietany kremówki ubić z 4 łyżkami cukru pudru, dodać do lekko zmiksowanego serka mascarpone i dokładnie wszystko zmiksować ale krótko. Dodać pokrojone w kostkę batoniki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki przykryć ostatnią warstwą herbatników. 500 g śmietany ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki. Na wierzch posypać tartą czekoladą. Schłodzić kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.
Komentarze