Ciasto Lion

0 (0 ocen)

  • 4 min

Dla sympatyków bardzo słodkich ciast a że mój mąż zalicza się do nich to właśnie to ciasto będzie u nas w domu gościć częściej:) Ciasto robi się błyskawicznie,nie wymaga pieczenia.

  • 4 min

Składniki:

  • -750 g mascarpone
    -2 opakowania herbatników pełnoziarnistych maślanych
    -3 szt batonów Lion
    -puszka masy kajmakowej ( 400 g)
    -650 g śmietany kremówki 36%
    -4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki cukru pudru
    -50 g czekolady deserowej

Ciasto lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wym. 26x31 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową przykryć kolejną warstwą herbatników. 150 g śmietany kremówki ubić z 4 łyżkami cukru pudru, dodać do lekko zmiksowanego serka mascarpone i dokładnie wszystko zmiksować ale krótko. Dodać pokrojone w kostkę batoniki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki przykryć ostatnią warstwą herbatników. 500 g śmietany ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki. Na wierzch posypać tartą czekoladą. Schłodzić kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.

Komentarze

Podobne przepisy