Ciasto francuskie

0 (0 ocen)

  • 12 min

Bardzo mnie ciekawiło to ciasto i chciałam spróbować swoich sił.

  • 12 min

Składniki:

  • 1 szklanka zimnej wody,1 łyżeczka soli,2 kostki masła extra ,150 gram mąki krupczatki,250 gram mąki pszennej

Ciasto francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę ze solą mieszam,w misce mąki mieszam,75 gram masła rozpuszczam i studzę.Następnie to wszystko mieszam ze sobą i wyrabiam,zwijam w kulkę i we folię spożywczą lub papier i do lodówki na 2 godziny.Z reszty masła rozcieram je i na folię i do lodówki na 2 godziny.Po dwóch godzinach ciasto rozwałkowuje i na nie kładę masło i składam w kopertę i trochę rozwałkowujemy ,składamy na trzy części i do lodówki na 2 godziny.Zawsze ciasto kładziemy na folię lub papier.Można i co 1,5 godziny tak powtarzać, ale za każdym razem wałkować po przeciwnej stronie.Tak robić przez 12 godzin.

Porady

Mi z tej porcji wyszło 6 rozwałkowanych plastrów,które można w papier do pieczenia zwinąć i zamrozić na póżniej .Masło można dać kostkę extra i kostkę masła śmietankowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy