Ciasto francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę ze solą mieszam,w misce mąki mieszam,75 gram masła rozpuszczam i studzę.Następnie to wszystko mieszam ze sobą i wyrabiam,zwijam w kulkę i we folię spożywczą lub papier i do lodówki na 2 godziny.Z reszty masła rozcieram je i na folię i do lodówki na 2 godziny.Po dwóch godzinach ciasto rozwałkowuje i na nie kładę masło i składam w kopertę i trochę rozwałkowujemy ,składamy na trzy części i do lodówki na 2 godziny.Zawsze ciasto kładziemy na folię lub papier.Można i co 1,5 godziny tak powtarzać, ale za każdym razem wałkować po przeciwnej stronie.Tak robić przez 12 godzin.
Porady
Mi z tej porcji wyszło 6 rozwałkowanych plastrów,które można w papier do pieczenia zwinąć i zamrozić na póżniej .Masło można dać kostkę extra i kostkę masła śmietankowego.
Komentarze