Ciasto Fiona

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Żeńska wersja Shreka :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 jajka,
    mąka,
    cukier,
    proszek do pieczenia
    2 budynie malinowe,
    sok 700 ml Pysio- różowy
    opakowanie delicji malinowych
    3 galaretki malinowe
    smietanka 30%
    owoce

Ciasto fiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddziel żółtka od białek;
    białka ubij na sztywną pianę;
    żółtka zmiksuj na puszysty krem z 1 szklanką cukru, dodaj szklankę mąki wraz z łyżeczką proszku do pieczenia- zmiksuj; do powstałej masy powoli, partiami dodawaj pianę z białej- mieszaj delikatnie.
    Biszkopt należy upiec w 180 stopniach przez około 30 minut
  • 2. Masa budyniowa:
    W ok. 150 ml soku Pysio rozpuszczamy budynie.
    Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem (według gustu)
    Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" na biszkopt. Studzimy.
  • 3. Masa Śmietanowa:
    Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubijamy na sztywno, według uznania można dodać cukier puder do smaku, następnie dodajemy tężejąca galaretkę- miksujemy.
  • 4. Na masę budyniową wykładamy delicje (galaretką do góry) a na nie wylewamy masę śmietanową. Umieszczamy w lodówce do stężenia.
    W tym czasie przygotowujemy galaretki, które po schłodzeniu i lekkim stężeniu wylewam na ciasto i układam owoce :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy