Ciasto drożdżowe z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne do popołudniowej kawy ze znajomymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250g mąki tortowej
    50g mąki pszennej pełnoziarnistej
    7g suchych drożdży
    3 czubate łyżki cukru
    1 jajko
    150 ml mleka
    40g masła
    20 truskawek
    3 łyżki jagód
    50g marcepanu

Ciasto drożdżowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki połącz z cukrem i suchymi drożdżami.
  • 2. Masło rozpuść w mleku. Płyn powinien mieć letnią temperaturę.
  • 3. do suchych składników dodaj mieszankę mleka i masła, wbij jajko.
  • 4. Wyrabiaj ciasto do uzyskania zwartej kulki.
  • 5. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min.
  • 6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i włóż no nasmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki o wymiarach 20x20 cm
  • 7. Na powierzchni ciasta połóż połówki truskawek, dodaj w wolne przestrzenie jagody. Na owoce zetrzyj na grubych oczkach marcepan.
  • 8. Piecz przez 40 min w 160 stopniach.

Porady

Najlepiej użyć cukru trzcinowego. Można użyć mrożonych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy