Małe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby.
30 min
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
6 łyżek mielonych migdałów
16 g cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
słoiczek konfitury figa z makiem
Cukier puder do oprószenia
Ciastka migdałowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała- aby wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy ciasteczka , układamy na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c kilkanaście minut, do lekkiego złocistego koloru, odstawiamy do wystudzenia.
Konfiturę rozsmarowujemy na pełnych ciasteczkach dociskamy ciasteczkami z otworem, posypujemy grubo cukrem pudrem.
Komentarze