Ciastka migdałowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Małe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    6 łyżek mielonych migdałów
    16 g cukru wanilinowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    słoiczek konfitury figa z makiem
    Cukier puder do oprószenia

Ciastka migdałowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.

    Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała- aby wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy ciasteczka , układamy na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c kilkanaście minut, do lekkiego złocistego koloru, odstawiamy do wystudzenia.

    Konfiturę rozsmarowujemy na pełnych ciasteczkach dociskamy ciasteczkami z otworem, posypujemy grubo cukrem pudrem.

    Słodkich wypieków!

Komentarze

Podobne przepisy