Ciastka francuskie z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciastka francuskie z jabłkami są idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma. W kilka chwil wyczarujemy pyszny deser, który zachwyci smakiem, a zapach pieczonych jabłek i karmelu jeszcze przez długie godziny będzie unosił się w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 opakowanie ciasta francuskiego
    ◦100 g cukru brązowego
    ◦60 g masła
    ◦2 łyżki miodu płynnego
    ◦6-7 jabłek
    ◦cukier puder

Ciastka francuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię i roztopić masło, dodać cukier i miód. Gotować kilka minut aż składniki się połączą i zgęstnieją. Do karmelu wrzucić jabłka, delikatnie wymieszać tak, by karmel pokrył plasterki jabłek. Odstawić żeby przestygły.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

    Rozłożyć ciasto francuskie i wyciąć ok. 8-10 prostokątów. Na każdym prostokącie za pomocą pędzelka rozsmarować cienką warstwę karmelu, na środku ułożyć plasterki jabłek.
    Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut.

    Przed podaniem ciastka francuskie z jabłkami należy posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy