Ciasteczka z czekoladą

0 (0 ocen)

Małe, maślane i delikatne ciasteczka z kawałkami czekolady. Idealne do popołudniowej kawy. Zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam.

Składniki:

  • 200g. masła/ margaryny w temperaturze pokojowej
    ½ szkl. cukru
    2 jajka
    2 ¼ szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szkl. orzechów włoskich posiekanych
    1 gorzka czekolada posiekana/ groszki czekoladowe
    szczypta soli
    dwie krople aromatu waniliowego

Ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć mikserem do puszystości. Dodać cukier i jajka, miksować. Na koniec wsypać mąkę, sól i sodę, dokładnie zmiksować. Dodać czekoladę/groszki czekoladowe, orzechy, aromat i wmieszać do masy.
  • 2. Z ciasta formować małe kuleczki (wielkość orzecha włoskiego). Powinno wyjść około 20-25 sztuk. Każdą lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami umieścić w lodówce na około 30 minut.
  • 3. Po tym czasie blaszkę wyciągnąć z lodówki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190st.C . Piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy