Ciasteczka półfrancuskie

  • wyświetlono: 368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jako córka cukiernika dobrze wiem, że domowe ciasto jest najlepsze.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Monika Ratułowska, Ciche

Składniki

Ciasto:
● 60 dag mąki
● 2 kostki margaryny
● 6-8 łyżek kwaśnej śmietany
● 4 żółtka
Oraz:
● jajko
● kolorowa posypka lub gruby cukier

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczka półfrancuskie

  • 1. Margarynę z mąką siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy 2 godziny.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
  • 3. W miseczce rozkłócamy jajko i smarujemy nim ciastka. Dekorujemy posypką lub cukrem. Pieczemy na rumiano w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 °C.
PPWS_12-2012

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasteczkapółfrancuskie
 

Komentarze

Podobne przepisy

rogaliki półfrancuskie (trzyskładnikowe)

Dodane przez: babka w formie

rogaliki półfrancuskie (trzyskładnikowe)

Pyszne rogaliki z półfrancuskiego...

Półfrancuskie ciastka z cukrem

Dodane przez: kada

Półfrancuskie kwiatuszki z cukrem

Klasyczne, proste, wprost rozpływają...

Ciastka cynamonowe półfrancuskie

Dodane przez: Goszka

Ciastka cynamonowe półfrancuskie

Ciasteczka półfrancuskie o smaku...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Rurki półfrancuskie z kremem

O takich smakołykach nikogo nie...

ciastka półfrancuskie

Dodane przez: 30Kasia30

ciastka półfrancuskie

lekkie ciastka do kawy lub herbaty

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciastka półfrancuskie śmietankowe

Dobrze zrobione ciasto na te ciastka...