Moja córeczka uwielbia kruche ciasteczka, zwłaszcza te z kolorowymi dekoracjami a takim nie mogła się oprzeć szczególnie, że przełożone były jej ulubiony powidłami.
60 min
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
75 g cukru pudru
2 żółtka surowe
2 żółtka z ugotowanych na twardo jajek
szczypta soli
dodatkowo:
1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych
1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
cukrowe kwiatuszki
Ciasteczka kwiatuszki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Piec je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia kilka minut w 200*C aż będą złote. Wystudzić, smarować powidłami i sklejać po dwa. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i lukrować ciasteczka. Udekorować ozdobami cukrowymi.
Komentarze