Ciacha "piernikowe" ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na szybkie w przygotowaniu, kruche, aromatyczne, "piernikowe" ciasteczka z ziarnami słonecznika. Szybka, smaczna i pożywna przekąska :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
    - 3/4 szklanki cukru
    - 100 g masła
    - 1 jajko + 1 żółtko
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    PRZYPRAWY:
    - ziarenka z 1/4 laski wanilii
    - 1 szczypta gałki muszkatołowej
    - 1 szczypta mielonego imbiru
    - 1 szczypta kardamonu
    - 1 szczypta mielonego kminku
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 czubata łyżeczka kakao
    - 1 szczypta soli
    + białko (do posmarowania ciasteczek) i 0,5 łyżeczki cukru pudru
    - ziarna złonecznika

Ciacha "piernikowe" ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, jajkiem i żółtkiem za pomocą miksera.

    Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: cynamon, kakao, kardamon, imbir, kminek, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Do białka dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy.

    Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki. Tak wycięte ciasteczko smarujemy białkiem i przykładamy do ziaren słonecznika, które wcześniej wsypaliśmy do płaskiej miseczki.
  • 3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez około 12 - 14 minut.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy