Chrusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne chruściki,które mama robiła dla nas w dzieciństwie,są smaczne,łatwe w wykonaniu.Teraz gdy jestem mamą dwóch córeczek robię je gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego.Moja 6 letnia córka chętnie mi pomaga,ich smak przypomina mi moje dzieciństwo.Polecam na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kostki margaryny
    2 jaja
    0,5 kg mąki
    3 łyżki cukru
    5 dag drożdży
    5 łyżek mleka
    szczypta soli
    olej,tłuszcz do smażenia

Chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto ze składników,gdyby się kleiło do rąk podsypywać mąką.Włożyć ciasto do szczelnego woreczka dość dużego ponieważ podczas rośnięcia podwoi objętość.Ciasto w woreczku włożyć do garnka z zimną wodą.Kiedy ciasto wypłynie na wierzch można rozwałkować dość cienko pokroić w paski potem na poprzek każdy prostokąt naciąć w środku i przewinąć jedną stronę przez środek.Uformowane chrusty smażyć na złoty kolor z obydwóch stron obtoczyć w pudrze .Gotowe.Smacznego

Porady

drożdży nie trzeba namaczać po prostu rozkruszyć do mąki ,cukru ,jaj i margaryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy