Chrusty

4.5 (157 ocen)

Szybkie i smaczne chrusty

Składniki:

  • 6 szt żółtka jaj
    0,5 kg mąka
    0,15 kg cukier puder
    0,03 kg masło
    3 łyżki śmietana
    1 łyżka spirytus
    3 kost smalec
    1 opak cukier waniliowy
    1 szt jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z żółtkami, dodając 1 całe jajko.
  • 2. Do masy dodać mąkę, śmietanę, spirytus.
  • 3. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wycinać nożem pasy o szerokości 3 cm.
  • 4. W środku paska zrobić podłużne nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
  • 5. Chrusty smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu w płaskim naczyniu na złoty kolor.
  • 6. Wyjmować bardzo delikatnie dwoma widelcami, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować