Chrusty drożdżowe

  • wyświetlono: 75220 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 3

bardzo dobre i nie potrzeba tyle żółtek

mariosylwia

Składniki

1 kg mąki
1/2 kostki margaryny
3 jajka
5 dag drożdży (1/2 paczki)
2-3 łyżki cukru
1 i 1/2 szkl. mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chrusty drożdżowe

  • 1. Mleko podgrzać żeby było letnie. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie do miski dodać resztę mąki, rozpuszczoną (zimną) margarynę, sól i ubite widelcem jajko. Ciasto dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • paski2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ciąć na paski
  • formowanie3. i formować faworki.
  • smażenie4. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor
  • pudrowanie5. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem ( w tej czynności można się kimś młodszym wyręczyć).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciFaworkichrupiącadrożdżowe faworki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chrust lany

Dodane przez: Agiatis

Chrust lany

Przeglądając przepisy, szukając...

mała kucharka

Dodane przez: marta33

Chrusty

Pyszne chruściki,które mama robiła...

Dodane przez: marta33

Chrusty

Pyszne chruściki,które mama robiła...

chrusty

Dodane przez: jankowska

Domowe chrusty

Ten przepis mam od mamy,robilam...

image-062e1am

Dodane przez: viki2903

Faworki / chrusty

Faworki / chrusty

Lany chrust

Dodane przez: kasiunia

Lany chrust

Lany chrust to dość popularna karnawałowa...