Chrusty drożdżowe

4.77 (228 ocen)

bardzo dobre i nie potrzeba tyle żółtek

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 kostki margaryny
    3 jajka
    5 dag drożdży (1/2 paczki)
    2-3 łyżki cukru
    1 i 1/2 szkl. mleka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.77 (228 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrusty drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać żeby było letnie. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie do miski dodać resztę mąki, rozpuszczoną (zimną) margarynę, sól i ubite widelcem jajko. Ciasto dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • paski 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ciąć na paski
  • formowanie 3. i formować faworki.
  • smażenie 4. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor
  • pudrowanie 5. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem ( w tej czynności można się kimś młodszym wyręczyć).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować