chrupiący torcik porzeczkowy bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis powstał całkiem przypadkowo, przez awarię piekarnika ;) nie wymaga dużego nakładu pracy, najwięcej czasu zabiera samo schładzanie. jest chrupiący, pysznie czekoladowy, a jednocześnie orzeźwiająco kwaskowy, a do tego jeszcze bita smietana - wszystko, co najlepsze w jednym deserze.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300g sucharków (np z chałki)
    150g nutelli
    słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
    1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
    250ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 opakowanie śmietan-fixu
    30g gorzkiej czekolady

Chrupiący torcik porzeczkowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. konfiturę podgrzać w rondelku, do gorącej wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
  • 2. sucharki zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem, wymieszać z nutellą. tak przygotowaną masą wyłożyć dno małej tortownicy i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
  • 3. wystudzoną galaretkę porzeczkową wylać na sucharkowy spód i wstawić do lodówki.
  • 4. po ok pół godziny, gdy galaretka zacznie tężeć ubić smietanę z cukrem i fixem, wylożyć na wierzch torcika. ozdobić wiórkami z czekolady i schładzać, aż całość stężeje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy