chrupiące gofry

0 (0 ocen)

  • 20 min

Znakomita, sycąca przekąska na jesienne, zimowe wieczory :)

  • 20 min

Składniki:

  • 250g mąki,
    125g masła,
    50g cukru,
    cukier wanilinowy,
    starta skórka z cytryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 jaja,
    250ml śmietany lub mleka,
    szczypta soli,
    olej,
    cukier puder do posypania,
    dowolne dodatki: owoce, czekolada, bita śmietana

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzeć z cukrami. Dodać sól i mąkę wymieszaną z proszkiem
    2. Dodawać po 1 jajku. Ucierać ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy.
    3. Dodać do dość gęstego ciasta utartą skórkę z cytryny oraz śmietanę lub mleko. Starannie wymieszać.

Porady

Do mąki mozna dodac 1 budyń - gofry zyskaja ciekawy smak :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy