Chrupiące devolaile z masłem czosnkowym

0 (0 ocen)

Propozycja na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    5 łyżek ketchupu pikantnego
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    10 dag sera żółtego
    Tłuszcz do smażenia
    2 jajka
    Bułka tarta do panierki
    Sól, pieprz

    Masło czosnkowe:
    Ok 50g masła
    2 ząbki czosnku
    ½ pęczka zielonej pietruszki
    Szczypta soli

Chrupiące devolaile z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierś z kurczaka 1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić każda z nich na połowę. Ketchup połączyć z musztardą. Piersi rozbić za pomocą tłuczka, każda posmarować z wierzchu sosem ketchupowo-musztardowym, posypać solą i pieprzem.
  • masło czosnkowe 2. Wykonać masło czosnkowe: masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno pietruszką zieloną i szczyptą soli.
  • nakładanie farszu 3. Na każdy płat piersi ułożyć plasterki sera żółtego i łyżeczkę masła czosnkowego.
  • roladki 4. Zwinąć w roladki.
  • panierowanie 5. Każdą roladkę opanierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej
  • smażenie 6. Smażyć kilka minut z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
  • zapiekanie 7. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać tłuszcz i zapiekać ok 30 min.

Komentarze

Podobne przepisy