Chłodnik z rukoli i rzodkiewki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chłodnik podajemy schłodzony, z jogurtowym kleksem, w towarzystwie ciemnego pieczywa.
Tego typu zimne zupy to bohaterowie letniego menu. Są zdrowe, orzeźwiające, szybkie w przygotowaniu, i dostarczają dużo energii !!!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • Około 100 gram rukoli,
    • Pęczek rzodkiewek,
    • 1 szklanka zimnego bulionu warzywnego,
    • 500 ml jogurtu naturalnego,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Około 2 łyżki octu balsamicznego,
    • 4 łyżki oliwy z oliwek,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Chłodnik z rukoli i rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę oraz rzodkiewkę przepłukujemy. Tak przygotowane warzywa odsączamy z wody. Rukolę kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski w której będziemy miksować składniki zupy. Dodajemy do niej przekrojone na połowę rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa podlewamy bulionem i dokładnie miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy jogurt. Całość ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku, dodając oliwę, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy