Chłodnik podajemy schłodzony, z jogurtowym kleksem, w towarzystwie ciemnego pieczywa.
Tego typu zimne zupy to bohaterowie letniego menu. Są zdrowe, orzeźwiające, szybkie w przygotowaniu, i dostarczają dużo energii !!!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• Około 100 gram rukoli,
• Pęczek rzodkiewek,
• 1 szklanka zimnego bulionu warzywnego,
• 500 ml jogurtu naturalnego,
• 2 ząbki czosnku,
• Około 2 łyżki octu balsamicznego,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Chłodnik z rukoli i rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rukolę oraz rzodkiewkę przepłukujemy. Tak przygotowane warzywa odsączamy z wody. Rukolę kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski w której będziemy miksować składniki zupy. Dodajemy do niej przekrojone na połowę rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa podlewamy bulionem i dokładnie miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy jogurt. Całość ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku, dodając oliwę, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz.
Komentarze