Chłodnik z czerwonej papryki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podaję go z suszonymi pomidorami, bazylią i świeżo tartym parmezanem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Cczerwona papryka: 4 szczypty
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - jogurt naturalny: 400 gramów
    - śmietana kremówka 36%: 100 mililitrów
    - suszone pomidory (pokrojone w paseczki): 2 łyżki
    - parmezan (świeżo tarte płatki): 2 łyżki
    - bazylia (liście): 8 sztuk
    - czosnek: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - Sól, papryka słodka, chili, tymianek, bazylia do smaku: 1 szczypta

Chłodnik z czerwonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki.
  • 2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować.
  • 3. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy