Przepis z książki "Pomidory. 180 wspaniałych przepisów". Recenzja: http://www.polska-gotuje.pl/artykul/pomidory-180-wspanialych-przepisow-recenzja-ksiazki
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
CHŁODNIK::
- czerwone papryki: 2 sztuki
- oliwa (u mnie olej rzepakowy): 3 łyżki
- drobno posiekana cebula: 1 sztuka
- rozgniecione ząbki czosnku: 2 sztuki
- dojrzałe smaczne pomidory: 2 sztuki
- czerwone wino: 150 mililitrów
- bulion warzywny: 600 mililitrów
- sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
- posiekany szczypiorek do dekoracji (u mnie natka pietruszki): 4 łyżki
GRZANKI::
- białe pieczywo bez skórki kromki (u mnie 3 szt.): 2 sztuki
- oliwa (u mnie olej rzepakowy): 4 sztuki
Chłodnik z pomidorów i słodkiej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. ułożyć kawałki na ruszcie skórką do góry i piec, aż się zrumienią. Przełożyć do miski lub woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i pozostawić do ostygnięcia.
2.W dużym rondlu rozgrzać oliwę (olej), dodać cebulę i czosnek i dusić do miękkości. Paprykę obrać ze skórki i drobno pokroić. Pomidory (razem ze skórką) pokroić w kostkę.
3.Dodać do rondla paprykę i pomidory i dusić 10 minut na wolnym ogniu. dolać wino i dusić kolejne 5 minut, następnie wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem (dodałam jeszcze odrobinę cukru) i gotować 20 minut na wolnym ogniu.
4.Przygotować grzanki: na małej patelni rozgrzać oliwę (olej), wrzucić pieczywo pokrojone w kostkę pieczywo i smażyć, aż się zrumieni. Osączyć na papierowym ręczniku, odstawić do wystygnięcia i włożyć do hermetycznego pojemnika.
5.Zmiksować zupę blenderem. Przelać do szklanej lub ceramicznej miski, ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
6.Chłodnik podawać w miseczkach ( u mnie w małych, dlatego porcji było więcej niż 4) z grzankami i posypany posiekanym szczypiorkiem ( u mnie natką pietruszki).
Komentarze