Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Obiad na gorące dni.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    1 pęczek rzodkiewki
    1 ogórek
    Sok z ½ cytryny
    800ml maślanki
    300ml wywaru warzywnego
    2 ząbki czosnku
    Pęczek koperku
    Sól, pieprz do smaku
    Jajka na twardo (jedno na porcję)

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach. Liście botwinki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości, ok 20 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny i studzimy. Po ok godzinie dodajemy starte na wiór rzodkiewki oraz ogórka. Pęczek koperku drobno siekamy. Połowę dodajemy do buraków, które łączymy z maślanką, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną świeżego koperku i jajkiem.

Komentarze

Podobne przepisy