Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne na polski tropik.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (duże liście odcięłam i użyłam do jarzynki - coś jak szpinak)
    pęczek dymki
    pęczek rzodkiewki (można użyć także ładne listki)
    ogórek wąż ze skórką
    pęczek koperku
    maślanka, zsiadłe mleko, kefir, śmietana (proporcje dowolne - razem 2l)
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    jajko na twardo - po 1 na porcję

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę pokrojoną, gotuję na pół miękko z przyprawami. Resztę warzyw siekam drobno i mieszam z zimną botwiną, do tego maślanka( itp.).
    Schłodzić ok. 2 godziny i podawać!

Porady

Raki mile widziane jako dodatek

Komentarze

Podobne przepisy