Chłodnik ogórkowy z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na co dzień gotuję dla 5-osobowej rodziny, a moje potrawy wszystkim smakują. Wiele dań powstało na drodze eksperymentów, metodą prób i błędów, także ten chłodnik ogórkowy.

Składniki:

  • ● 1 litr jogurtu naturalnego
    ● 3-4 ogórki
    ● pęczek rzodkiewki
    ● 1-2 cebule dymki
    ● cytryna
    ● 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    ● 3 ząbki czosnku
    ● pęczek włoszczyzny
    ● 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    ● biały pieprz
    ● sól

Chłodnik ogórkowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik ogórkowy z orzechami 1. Z włoszczyzny gotujemy litr
    wywaru, doprawiamy solą
    i pieprzem i studzimy. Połowę
    ogórków obieramy, miksujemy
    i łączymy z wywarem. Pozostałe
    ogórki kroimy w kostkę.
    Oczyszczone rzodkiewki kroimy w półplasterki. Dymkę siekamy.
    Warzywa mieszamy
    z wywarem ogórkowym. Cytrynę
    parzymy, ścieramy skórkę
    i wyciskamy sok.
  • Chłodnik ogórkowy z orzechami 2. Jogurt roztrzepujemy z sokiem
    i skórką cytrynową, dodajemy
    do chłodnika. Doprawiamy
    roztartym z solą czosnkiem
    i pieprzem. Wstawiamy do lodówki
    na około 4 godziny.
    Orzechy prażymy na patelni
    i posypujemy nimi chłodnik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy