Na co dzień gotuję dla 5-osobowej rodziny, a moje potrawy wszystkim smakują. Wiele dań powstało na drodze eksperymentów, metodą prób i błędów, także ten chłodnik ogórkowy.
Chłodnik ogórkowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z włoszczyzny gotujemy litr
wywaru, doprawiamy solą
i pieprzem i studzimy. Połowę
ogórków obieramy, miksujemy
i łączymy z wywarem. Pozostałe
ogórki kroimy w kostkę.
Oczyszczone rzodkiewki kroimy w półplasterki. Dymkę siekamy.
Warzywa mieszamy
z wywarem ogórkowym. Cytrynę
parzymy, ścieramy skórkę
i wyciskamy sok.
2.Jogurt roztrzepujemy z sokiem
i skórką cytrynową, dodajemy
do chłodnika. Doprawiamy
roztartym z solą czosnkiem
i pieprzem. Wstawiamy do lodówki
na około 4 godziny.
Orzechy prażymy na patelni
i posypujemy nimi chłodnik.
Komentarze