Chleb z wołowiną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chlebek ten powstał na potrzeby konkursu i na stałe zagości w moim domowym menu.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mleko: 300 mililitrów
    - drożdże w kostce: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżka
    - mąka pszenna typ 650: 1 kilogram
    - jogurt naturalny: 400 gramów
    - wołowina: 1 kilogram
    - oliwa: 1 łyżka

Chleb z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe pokroić w grube, podłużne pasy.
    Podsmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni po ok. minucie na każdą stronę.
    Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia.
    Mleko lekko podgrzać i wlać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na kilka minut, żeby powstał rozczyn.
    Po tym czasie dodać sól i dobrze wymieszać. Ciągle mieszając dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt naturalny. Ciasto dokładnie połączyć.
    Podłużną, keksową blaszkę nasmarować tłuszczem i opruszyć mąką.
    Przełożyć połowę ciasta do blaszki, następnie wzdłuż, po środku ułożyć usmażone mięso wołowe i pokryć resztą ciasta. Ciasto delikatnie uklepać i posmarować odrobiną oliwy z wierzchu. Pozostawić do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec chleb ok. 50 minut.
    Upieczony chleb pozostawić do całkowitego przestygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy