Chleb z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe pokroić w grube, podłużne pasy.
Podsmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni po ok. minucie na każdą stronę.
Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia.
Mleko lekko podgrzać i wlać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na kilka minut, żeby powstał rozczyn.
Po tym czasie dodać sól i dobrze wymieszać. Ciągle mieszając dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt naturalny. Ciasto dokładnie połączyć.
Podłużną, keksową blaszkę nasmarować tłuszczem i opruszyć mąką.
Przełożyć połowę ciasta do blaszki, następnie wzdłuż, po środku ułożyć usmażone mięso wołowe i pokryć resztą ciasta. Ciasto delikatnie uklepać i posmarować odrobiną oliwy z wierzchu. Pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec chleb ok. 50 minut.
Upieczony chleb pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Komentarze