Chleb tostowy

0 (0 ocen)

Tym razem przetestowałam chleb tostowy mistrza Hamelmana. Chleb świetnie nadaje się nie tylko do zapiekania i grillowania, ale także do tostów francuskich.

Składniki:


  • 20 g drożdży świeżych
    20 g cukru
    550 g wody
    45 g masła
    45 g mleka w proszku
    900 g mąki pszennej chlebowej
    15 g soli

Chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W szklance ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Masło rozpuścić i wystudzić.

    Do misy wsypać mąkę, sól, mleko w proszku, dodać rozczyn, masło i resztę wody. Wyrobić elastyczne gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki (15x28cm) i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 45 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy