Tym razem przetestowałam chleb tostowy mistrza Hamelmana. Chleb świetnie nadaje się nie tylko do zapiekania i grillowania, ale także do tostów francuskich.
Składniki:
20 g drożdży świeżych
20 g cukru
550 g wody
45 g masła
45 g mleka w proszku
900 g mąki pszennej chlebowej
15 g soli
1.
W szklance ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Masło rozpuścić i wystudzić.
Do misy wsypać mąkę, sól, mleko w proszku, dodać rozczyn, masło i resztę wody. Wyrobić elastyczne gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki (15x28cm) i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 45 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze