Chleb pszenny z kaszą jęczmienną na zakwasie

0 (0 ocen)

Smaczny sycący chlebek. Pszenny na zakwasie żytnim, z dodatkiem zmielonej kaszy jęczmiennej i miodu.

Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego
    150 g wody
    1 łyżka miodu
    100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
    300 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli

Chleb pszenny z kaszą jęczmienną na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypać do młynka do kawy i zmielić (na 3-4 tury w zależności od pojemności młynka).

    Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmieloną kaszę jęczmienną, dodać miód i sól.

    Na koniec dodać dojrzały zakwas i letnią wodę. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Po tym czasie przełożyć do keksówki wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

    Następnie można naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy