Pszenny chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Chleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis prosty uda się każdemu!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 55 dag mąki pszennej typ 700
    22 dag czynnego zakwasu
    2 łyżki mąki graham 1850
    2 łyżki mąki orkiszowej
    1 płaska łyżka miodu sztucznego
    1 łyżeczka soli
    1,5 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki ziaren kminku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Pszenny chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąki wymieszane z kminkiem 1. Mąkę pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę.
  • Po wyjęciu z piekarnika 2. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do formy keksowej o wym 23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą .Wstawiamy wyrośnięty chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut.
    Studzimy na kratce.

Porady

Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować