Chleb pszenny z dynią na zakwasie

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chlebek pszenny na zakwasie żytnim, z dodatkiem płatków jaglanych, puree z pieczonej dyni i odrobiny miodu

Alex M

Składniki

.

200 g zakwasu żytniego
200 g wody
300 g puree z pieczonej dyni
1 łyżka miodu
250 g mąki pszennej typ 2000
250 g maki pszennej typ 650
3 łyżki płatków jaglanych
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pszenny z dynią na zakwasie

  • 1. Do misy robota wsypać obie mąki, płatki jaglane i sól. Wymieszać.

    Do drugiej miski wlać letnią wodę, puree z dyni i zakwas, dodać miód i wymieszać.

    Całość wlać do miski z suchymi składnikami, zagnieść jednolite ciasto.

    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.

    Po tym czasie przełożyć do keksówki (15x28), wyrównać mokrą dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny aż chleb wyraźnie urośnie.

    Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut. Wystudzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakichlebDyniazakwaspłatki jaglane

Komentarze

Podobne przepisy

Najprostszy chleb pszenny na zakwasie

Dodane przez: akrobatka22

Najprostszy chleb pszenny na zakwasie

Przepis znaleziony na blogu Moje...

Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree

Dodane przez: anemon

Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree

Bardzo smaczny chleb, delikatny...

chleb żytnio - pszenny

Dodane przez: Gospodyni

Chleb żytnio – pszenny na zakwasie

Pyszny chleb na zakwasie żytnim.

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

Dodane przez: anemon

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

Bardzo smaczny chleb na zakwasie...

image-224sgr3

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Lubię jak dzieciaki nie mogą się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE