CHLEB NA MAŚLANCE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nic tak nie smakuje jak domowy chleb. Ten wychodzi zawsze, nie trzeba być wytrawnym piekarzem. Najlepszy jest aromat pieczonego chleba roznoszący się po całym domu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szklanka letniej wody + 2 łyżki wody
    Szklanka naturalnej maślanki
    3 szklanki mąki pszennej lub tortowej
    50 g drożdży (1/2 kostki)
    Szklanka otrębów pszennych
    Płaska łyżka soli
    Łyżeczka cukru
    Opcjonalnie:
    3 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki pestek dyni
    3 łyżki siemienia lnianego
    ziarna sezamu

Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, ziarenka i sól. Wlewamy maślankę i wodę i energicznie mieszamy. Dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chleba posypujemy ziarenkami.

    Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zwinięty w lnianą ściereczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy