Chleb na maślance

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Nie ma to jak świeże, domowe pieczywo

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody + 2 łyżki
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżki suchych drożdży
    1 1/2 łyżki miodu
    3 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżki soli
    1 łyżka rozpuszczonego masła
    3/4 szklanki maślanki w temp. pokojowej
    1 jajko

Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce wymieszaj drożdże wraz z wodą,cukrem,masłem,maślanką,miodem i solą.
    Dodaj 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj pozostałą mąkę i wyrób ciasto.
    Ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę,aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i jeszcze raz zagnieć. Po czym ciasto przełóż do formy i odstaw na ok.40 minuty. Następnie chleb włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C. i piecz przez 20 minut, po tym czasie zwiększ temp. na 180 C. i piecz przez następne 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy