Chleb gryczany z czarnuszką i lnem

0 (0 ocen)

Oprócz pysznego, wyrazistego smaku, ma bardzo ładny zapach i puszystą strukturę.

Składniki:

  • 330 g mąki pszennej
    70 g mąki gryczanej
    20 g płatków gryczanych
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżki oleju
    12 g soli
    225 ml wody
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżeczka lnu

    Forma: 30 X 9

Chleb gryczany z czarnuszką i lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Do drożdży wsypać cukier i wymieszać.
  • Składniki sypkie 2. Do miski wsypać obie mąki, płatki, czarnuszkę, len i sól.
  • Łączenie składników 3. Do sypkich składników dodać olej, drożdże i wodę. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto 4. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto 5. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować chleb.
  • Chleb w formie 6. Włożyć do formy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Chleb 7. Wyrośnięty naciąć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy