Oprócz pysznego, wyrazistego smaku, ma bardzo ładny zapach i puszystą strukturę.
Składniki:
330 g mąki pszennej
70 g mąki gryczanej
20 g płatków gryczanych
30 g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
12 g soli
225 ml wody
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka lnu
4.Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
5.Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować chleb.
6.Włożyć do formy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
7.Wyrośnięty naciąć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 40 minut.
Komentarze