Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem

0 (0 ocen)

Chleb bezglutenowy o ciekawym smaku

Składniki:

  • 230 g mąki gryczanej
    90 g mąki kukurydzianej
    10 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
    2 łyżki oleju z pestek winogron
    3 łyżeczki sumaku
    1 łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka drożdży instant
    1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy
    szczypta pieprzu
    450 ml letniej wody
    czarny sezam do posypania

Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy.
    Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto.
    Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia.
    Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza).
    Delikatnie wymieszane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ją wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu wierzch posypać czarnym sezamem.
    Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 15 stopni z termo obiegiem.

Komentarze

Podobne przepisy