Chałka z wanilią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna do kawy, na słoneczne popołudnie lub chłodny wieczór. Lekka, mięciutka, przepyszna!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
    1 duże jajko
    60 g drobnego cukru
    4 łyżki roztopionego masła
    pół łyżeczki soli
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
    Ponadto:
    1 roztrzepane jajko
    2 łyżki mleka
    kruszonka

Chałka z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami. Wsypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodać soli i cukru.
  • 2. 2. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
  • 3. 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę.
  • 4. 4. Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Posypać kruszonką.
    Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 175ºC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy