Chaczapuri

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejny z gruzińskich przepisów, nam bardzo posmakowało. Tutaj wersja z sodą, równie pyszna. W oryginalnym przepisie jest ser imeretyński, my użyliśmy sera ricotta, ale polecamy też mozzarellę parzoną.

  • 40 min

Składniki:

  • 350 g mąki
    200 g sera pastorella
    80 g masła
    2 jajka
    1/3 łyżeczki sody
    1/3 łyżeczki octu winnego
    80 ml jogurtu greckiego

Chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chaczapuri 1. Ser rozkruszamy, wbijamy jajko, mieszamy.
    Z mąki, masła, jogurtu i sody wymieszanej z octem zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu kiedy nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykładamy masę serową. Brzegi ciasta zbieramy do środka, zlepiamy ze sobą, rękoma rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym ,z odrobiną jogurtu, jajkiem. Pieczemy na blaszce w rozgrzanym do 250°C piekarniku przez 10-15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy