1.CIASTO:
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i sól. Zrobić wgłębienie, wlać kefir z wodą. Zagnieść gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Odstawić na 20 minut.
2.FARSZ:
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Zagnieść puree. Cheddar zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mozzarellę pokroić w paseczki. Ziemniaki dokładnie wymieszać z serami. Dodać ulubione suszone zioła.
3.Ciasto podzielić na 5 części. Z każdej rozwałkować cienki placek. Na środek nakładać farsz ziemniaczano-serowy. Zawinąć najpierw prawy i lewy brzeg, następnie górę i dół placka dociskając, aby ciasto przybrało kształt koperty. Przewałkować składaną stronę koperty, aby ciasto dobrze się zlepiło i nie było grube.
4.Koperty smażyć pod przykryciem na teflonowej patelni bez tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Komentarze