Chaczapuri

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Chaczapuri zapiekany placek z serem równie ważny dla gruzińskiej kuchni jak pizza dla włoskiej, knedle dla czeskiej czy tortilla dla hiszpańskiej.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    2 szklanki maki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 szklanki kefiru
    1/4 szklanki wody

    FARSZ:

    3 średnie ziemniaki
    30 g sera mozzarella
    50 g sera cheddar
    suszone zioła (bazylia, zioła prowansalskie)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i sól. Zrobić wgłębienie, wlać kefir z wodą. Zagnieść gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Odstawić na 20 minut.
  • 2. FARSZ:
    Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Zagnieść puree. Cheddar zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mozzarellę pokroić w paseczki. Ziemniaki dokładnie wymieszać z serami. Dodać ulubione suszone zioła.
  • 3. Ciasto podzielić na 5 części. Z każdej rozwałkować cienki placek. Na środek nakładać farsz ziemniaczano-serowy. Zawinąć najpierw prawy i lewy brzeg, następnie górę i dół placka dociskając, aby ciasto przybrało kształt koperty. Przewałkować składaną stronę koperty, aby ciasto dobrze się zlepiło i nie było grube.
  • 4. Koperty smażyć pod przykryciem na teflonowej patelni bez tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować