Carbonara z oliwkami

0 (0 ocen)

Tradycyjne danie kuchni włoskiej, do którego dodałam oliwki. Pyszny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Składniki:



  • ok 250g makaronu spaghetti
    15 dag boczku
    2 ząbki czosnku
    250g mascarpone
    3 żółtka
    100ml wina białego wytrawnego
    1/2 szkl oliwek w ziołowej zalewie
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    oregano

Carbonara z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oliwy. Odcedzić. Sos: Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć. Dodać posiekany czosnek i i smażyć jeszcze ok 2 minut. Wlać wino. W miseczce roztrzepać żółtka z mascarpone i przyprawami. Całość wlać do zawartości rondla/patelni i dokładnie wymieszać (gdyby sos był za gęsty można dolać odrobinę wody z gotowania makaronu). Wrzucić gorący makaron, oliwki i wymieszać. Podawać gorące, przybrane bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy