Camembertowy przysmak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię przygotowywać przystawki. Camembertowy przysmak to ulubione danie mojego chłopaka.Idealne nie tylko na romantyczne kolacje.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    ● 2 serki camembert naturalne
    ● 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    ● olej do smażenia
    ● żurawina w słoiczku
    ● 2 banany
    ● łyżka masła
    ● 2 łyżki cukru
    ● mleczna czekolada
    ● jajko
    ● drobno zmielona bułka tarta

Camembertowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serki schładzamy kilka godzin
    w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku (tak by schłodzić
    skórkę, ale nie zamrozić
    półpłynnego środka).
  • 2. Krążki camembertu przekrawamy
    wszerz na dwie równe
    części. Do środka wsypujemy
    orzechy i ponownie
    składamy w całość.
  • Camembertowy przysmak 3. Ser panierujemy w jajku
    i bułce tartej. Smażymy na oleju
    na małym ogniu z obu stron, aż
    środek lekko się roztopi. Sery
    zdobimy kleksami żurawiny.
  • 4. Banany obieramy, przekrawamy
    wzdłuż i podsmażamy
    na maśle z cukrem. Czekoladę
    rozpuszczamy w kąpieli wodnej
    i polewamy banany. Podajemy
    z serkami.

Porady

● Podobne danie (bez orzechowego nadzienia) można zrobić z walcowatego oscypka. ● Zamiast w tradycyjnej panierce ser można usmażyć w cieście naleśnikowym.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy