Calzone

0 (0 ocen)

Weekendowy obiad :)

Składniki:

  • 60 dkg mąki
    5 dkg drożdży
    ok. 2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    Dodatki:
    20 dkg sera żółtego
    1 puszka tuńczyka
    kilka plasterków salami
    30 dkg pieczarek
    cebula
    kawałek papryki

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać 1 szklanką ciepłego mleka i wymieszać z cukrem. Kiedy drożdże się spienią wlać je do mąki, dodać sól, olej i resztę mleka, wyrobić gładkie ciasto.
    Pieczarki pokroić i podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić 6 części, uformować kulki i rozwałkować. Ciasto posmarować ketchupem Fanex i na połowie rozłożyć składniki, u mnie 3 z serem, pieczarkami, salami, papryką, cebulą i 3 z serem, pieczarkami, tuńczykiem i cebulą. Calzone skleić i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
    Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym 

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy