Buraczki zasmażane tradycyjne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjne buraczki zasmażane uwielbiamy oboje z mężem. Są znakomitym dodatkiem do obiadu zarówna na ciepło jak i zimno (choć my wolimy na ciepło). Aby zachować jak najwięcej walorów smakowych samego buraka, nie gotuję ich, a piekę w piekarniku. Serdecznie polecam wykorzystanie tej metody. Tak zrobione buraczki rewelacyjnie komponują się z daniami mięsnymi, tłuczonymi ziemniakami, czy wszelkiego rodzaju kluchami.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg buraczków czerwonych
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    2 łyżki octu
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    1/2 łyżki cukru
    sól i pieprz

Buraczki zasmażane tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować z piachu pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i owinąć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 1180 st.C i piec ok. godziny, aż buraki będą miękkie. Miękkie buraki ostudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć buraczki na jarzynowej tarce o grubych oczkach.
    W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać buraki, ocet, przyprawy i śmietanę, zasmażać chwilę aż buraki będą gorące cały czas mieszając. Podawać do obiadu jako surówkę. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy